dissabte, 22 de febrer de 2014

SALSA ROMESCO

SALSA  ROMESCO  PER A  ESCAMARLANS  AMB RAP
I PER CALÇOTS
SALSA  ROMESCO  PARA  CIGALAS CON  RAPE I PARA CALÇOTS


Aquesta salsa molt utilitzada per condimentar plats mariners, és també la reina d´acompanyament dels Calçots. A  més, a Vilanova i la Geltrú tenim el saborós Xató o Xatonada que amb l´escarola i altres ingredients s´hi barreja aquesta salsa. 
Nosaltres us la enseyem a elaborar  i  la utilitzarem per fer una cassola de peix amb fesols de la Garrotxa, que resulta molt vistosa i exquisída.

INGREDIENTS per la salsa romesco
2 tomàquets mitjans
3 pebrots  nyores, o un polsim de pebre vermell i negre
1 gra d'all
8 ametlles torrades
1 fulla de julivert
1 dl. i mig d'oli
4 cullarades de vinagre (negre)
1 rodantxeta de pa

En un morter, picarem l'all cru, després les ametlles torrades pelades, i amb constància es va picant bé. Les nyores que s´hauran preparat així:
s'obren i es treuen totes les seves llavors. Haurem deixat en remull   d'aigua freda una mitja hora. S´escorren i es pelen. Utilitzarem la polpa que desenganxarem de la pell rascant amb un ganivet. Aquesta polpa la passarem per oli calent juntament amb la molla de pa ,sense fregir i seguidament ho passarem al morter. Afegirem el julivert i el tomàquet fet puré sense colar. S'aclareix amb el vinagre i s'hi va tirant l'oli poc a poc, remenant energicament amb el batedor. Per acabar passarem la salsa pel colador xinès. Tots aquests infredients es poden posar dins d'un bol i triturar amb el pimer, en el cas que no tingueu temps de fer-la manualment.
Els escamarlans nets i sense antenes, els salarem i passarem per la cassola per daurar-los una miqueta. La quantitat serà la que lliurament volgueu. Aquesta quantitat de salsa està pensada per uns 15 escamarlans i dos lloms de rap tallat a trossos mitjans.
Es posa la salsa dins la cassola, una vegada els escamarlans han agafat color, i els trossos de rap escampats per la cassola. Amb uns 10 minuts, queda llest per menjar. Abans d'acabar la cocció, es poden escampar uns quants fesols de Santa Pau, petits, que donaran un aire molt bo i apetitós a aquest plat.
I la música per acompanyar-nos a la cuina aquesta estona pot ser qualsevol brasileny com Vinicius de Moraes, i Toquinho: Aquarela
______
Esta salsa muy utilizada para condimentar platos marineros, es también la reina de acompañamiento de los Calçots. Además, en Vilanova y la Geltrú tenemos el sabroso Xató o Xatonada que con la escarola y otros ingredientes se mezcla esta salsa.
Nosotros os la enseñamos a elaborar y la utilizaremos para hacer una cazuela de pescado con frijoles de la Garrotxa, que resulta muy vistosa y exquisita.
INGREDIENTES
2 tomates medios
3 pimientos ñoras o pimienta roja i negra
1 diente de ajo
8 almendras tostadas
1 hoja de perejil
1 dl. y medio de aceite
4 cucharadas de vinagre (negro)
1 rodantxeta de pan

En un mortero, picamos el ajo, luego las almendras tostadas peladas, y con constancia se pican bien. Las ñoras que se habrán preparado así:
las abrimos y se sacan todas sus semillas. Las dejamos  en remojo de agua fría una media hora. Se escurren y se pelan. Utilizaremos la pulpa que despega de la piel rascando con un cuchillo. Esta pulpa la pasaremos por aceite caliente junto con la miga de pan, sin freír y seguidamente lo picaremos en el mortero. Añadiremos el tomate hecho puré sin colar. Se aclara con el vinagre y se va tirando el aceite poco a poco, removiendo enérgicamente con el batidor. Para terminar pasaremos la salsa por el chino.

Las cigalas limpias y sin antenas, las salaremos y pasaremos por la cazuela para dorarlas un poco. La cantidad será la que libremente deseeis. Esta cantidad de salsa está pensada para unas 15 cigalas y dos lomos de rape cortado en trozos medianos.
Se pone la salsa en la cazuela, unos vez las cigalas han cogido color, y los trozos de rape esparcidos por la cazuela. Con unos 10 minutos, queda listo para comer. Antes de terminar la cocción, se pueden esparcir unos cuantos frijoles de Santa Pau(Garrotxa en Catalunya), pequeños, que darán un aire muy bueno y apetitoso a este plato.

MUY IMPORTANTE PARA GANAR TIEMPO: Utilizar la picadora tipo mini pimer para tener la salsa hecha en un minuto!!!
....Y la música que nos acompañará en la cocina puede ser cualquier tema brasileño: Vinicius de Moraes i Toquinho: Aquarela

2 comentaris:

Gràcies per la teva participació: la cuina ens fa GRANS!!