diumenge, 23 de març de 2014

TRINXAT DE LA CERDANYA

TRINXAT DE LA CERDANYA


Aquest és un plat que ve de gust en temps de fred però, també en una primavera que demana de fer plats casolans i amb ingredients senzills i que ens acosten als nostres Pirineus. És a la Cerdanya, a on els pastors i gent de muntanya, utilitzaven les bones cols que allà en conreen i les bones patates també, per oferir aquest deliciós plat que agrada a tots. 
A PUIGCERDÀ,  a meitats de febrer es celebra la Fira del Trinxat, molt recomenable!
La col té unes molt bones propietats per l´organisme: té efectes anticancerígens, antioxidants, fibra,calci,minerals: potassi, ferro, fòsfor, vitamines A,E, és diurètica i molt saludable. 

INGREDIENTS
- 1 COL
- QUATRE O CINC PATATES MITJANES
- 4 TIRES DE CANSALADA 
- 4 o 5 ALLS
- COMÍ, SAL I PEBRE
- UN BON OLI D' OLIVA

ELABORACIÓ

Rentarem bé la col per evitar deixar-hi algún visitant tipus cuquet o sorra. La tallarem a trossos i possarem a coure en una cassola juntament amb les patates tallades a daus grossets, amb abundant aigua i a foc viu. Per evitar que faci olor i que ens dongui fratulències, espolsarem amb granets de comí i si en tenim, una culleradeta de mostassa. Deixarem bullir durant 12 -15 minuts i sense tapa.
Retirarem i deixarem escòrrer la col i patata bullida.
En una paella hi posarem oli d' oliva, i fregirem la cansalada a trossets, menys uns tres o quatre més grans que serviran per decorar. Hi afegirem els alls sense pelar per perfumar el fregit. Els alls els posarem amb pell i aixefats amb la mà. 
Quan ja estigui daurada la cansalada , retirem els alls i hi afegim la col i les patates que anirem trinxant amb la forquilla o pala de cuina. Ha de quedar ben esmicolat i ha d´anar agafant cos . Salarem i empebrerem si es desitja.
 S'haurà de donar un parell de voltes com si fos una truita. Amb una miqueta de paciència haurem d´aconseguir que quedi ben agafada i torradeta .La presentarem amb unes torradetes o bastonets. Si es desitja, es pot fer pa torrat i sucat amb l´all que hem tret del sofregit.

.......I a Cerdanya diuen que: "Si vols tenir bones cols...planta-les al juliol"!

I tampoc us oblideu d' explicar als vostres petits el conte d'en Patufet, si, aquell que s´amagà sota una col i...ja sabeu què li va passar!!!

I a escola els vostres petits també aprenen aquesta dansa que ens ve de França i en francès!


2 comentaris:

  1. Molt bo el trinxat!!! Jo el faig a la meva manera, per`o la protagonista sempre és la co.
    M'encanta la dansa de les cols!!l

    ResponElimina

Gràcies per la teva participació: la cuina ens fa GRANS!!